Źródło zdjęć: własne
Opakowania gastronomiczne w branży gastronomicznej pełnią ważną rolę – bez nich nie byłoby możliwe pakowanie dań na wynos czy jedzenia na dowóz. Bardzo ważne jest więc, aby pojemniki te były wykonane z wytrzymałych i trwałych materiałów. Świetnym rozwiązaniem okazują się być opakowania ekologiczne. Czym są pudełka tego typu?
Coraz więcej firm decyduje się na wykorzystywanie rozwiązań bezpiecznych dla planety. Również konsumenci cenią sobie proekologiczną postawę marek, chętnie sięgając po ich ofertę. Warto wziąć to pod uwagę szczególnie w branży gastronomicznej. Mowa tutaj o pakowaniu dań na wynos oraz dowóz w opakowania ekologiczne. Do ich produkcji wykorzystuje się zwykle materiały pochodzące z recyklingu lub surowce odnawialne. W pierwszym przypadku bywa to najczęściej papier bądź tektura, natomiast w drugim bambus, trzcina cukrowa, słoma, skrobia kukurydziana czy liście palmowe. Bez względu na użyty materiał, opakowania z nich wykonane cechują się wyjątkową trwałością.

Transportowane danie ma zapewnione bezpieczne warunki przewozu. Potrawa jest chroniona z każdej strony, dzięki czemu trafia do klienta pełna smaku i aromatu. Jest to bardzo ważne, ponieważ wygląd dania ma bezpośredni wpływ na odczucia smakowe.
Ekologiczne opakowania gastronomiczne pozostawiają po sobie minimalny ślad węglowy. Natomiast wykorzystanie już istniejących lub wcześniej użytych surowców pozwala zaoszczędzić zasoby naturalne. Ponadto zmniejszona jest też ilość odpadów powstałych podczas produkcji.
Proces recyklingu polega na odzyskaniu, a następnie ponownym wykorzystaniu odpadów. Aby działania te można było przeprowadzić, należy pamiętać o odpowiedniej selekcji surowców. Ich właściwa segregacja pozwala przetworzyć je na nowe produkty, użytkowane na co dzień. Warto podkreślić, że dany materiał może być przetworzony kilkukrotnie. Przekształca się go do momentu, aż utraci on swój potencjał. Ekologiczne opakowania cukiernicze to także takie, które konsument może ponownie wykorzystać. Mianem tym określa się również pudełka, których proces wytwórczy jest zoptymalizowany pod względem uzyskania korzyści dla środowiska naturalnego.
Hurtownia opakowań posiada w asortymencie pojemniki przeznaczone do różnych celów. W ofercie znajdziemy pudełka służące do pakowania dań typu fast food lub finger food, potraw na wynos, posiłków cateringowych, wyrobów cukierniczych, zestawów obiadowych czy zimnych oraz ciepłych napojów.