Zamknij

Finał konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” w Brudzewie

17:05, 10.12.2024 Aktualizacja: 17:11, 10.12.2024
Skomentuj

W sobotę 7 grudnia Brudzew w powiecie tureckim przyciągnął tłumy mieszkańców w ramach świątecznej atmosfery jaka panowała przy miejscowej hali sportowej. Powodem był zorganizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i Gminę Brudzew świąteczny Jarmark Bożonarodzeniowy oraz finał trzeciej edycji konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne”, w którym udział ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich.

Organizatorami wydarzenia byli Samorząd Województwa Wielkopolskiego, który Reprezentował Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, oraz Wójt Gminy Brudzew Cezary Krasowski. Wydarzenie obfitowało w moc atrakcji dla najmłodszych jak i starczych uczestników. Jarmark wzbogaciła obecność św. Mikołaja, który częstował cukierkami i ochoczo pozował do zdjęć w swoich saniach. Atrakcją byłą także zagroda z alpakami, które w świątecznych przebraniach zabawiały gości. Przygotowano liczne atrakcje m.in. warsztaty rękodzieła, pokaz kulinarny z ograniczenia marnowania żywności prowadzony przez Koniński Bank Żywności, a także występy miejscowych artystów. Nie zabrakło również licznych kolorowych stoisk w świątecznym wystroju z możliwością degustacji i zakupu rękodzieła. Udział w Jarmarku w Brudzewie wzięli także Poseł do Parlamentu Europejskiego Krzysztof Hetman oraz Radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego Anna Majda. Ponadto Wicemarszałek Krzysztof Grabowski wręczył w imieniu Zarządu Województwa Wielkopolskiego odznakę honorową „Za zasługi dla Województwa Wielkopolskiego” Wójtowi Brudzewa Cezaremu Krasowskiemu. Gwiazdą wieczoru był występ Andrzeja Cierniewskiego.

- Konkurs „Wielkopolski Smaki Wigilijne” organizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego to inicjatywa promująca bogactwo kulinarne Regionu i mieszkańców. W rywalizacji udział wzięło ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całego Regionu. Zainteresowanie konkursem i frekwencja pokazują, że chęć uczestnictwa mieszkańców w takich wydarzeniach to doskonała okazja do integracji i promocji lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Wiele atrakcji przygotowanych przez organizatorów sprawiają, że każdy z uczestników znajdzie coś dla siebie. Organizowane są nie tylko wydarzenia, które integrują. Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspiera także Gospodynie organizując konkursy dotacyjne skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich. – mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Na jarmarku prezentowały się liczne stoiska, gdzie Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski prezentowały swoje potrawy i rękodzieło. Punktem kulminacyjnym wydarzenia był finał konkursu na najlepszą potrawę wigilijną na słodko oraz na słono. Udział w rywalizacji wzięło ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Laureaci I, II i III miejsc w obu kategoriach potraw otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1500 zł – I miejsce, 1300 zł – II miejsce, 1000 zł – III miejsce, ponadto komisja konkursowa przyznała po 15 wyróżnień razem z nagrodami finansowymi po 500 zł w obu kategoriach potraw dla uczestników konkursu. Warto dodać, że każde z Kół Gospodyń Wiejskich uczestniczące w konkursie otrzymało w ramach podziękowań zestaw przypraw.

Biorąc udział w wydarzeniu Poseł do Parlamentu Europejskiego Krzysztof Hetman podkreślił: - Wyjątkowa atmosfera oraz zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich pokazują jak wiele do pokazania i zaprezentowania mają lokalne społeczności. Jarmark w Brudzewie jest dowodem potrzebę promowania dorobku kulturalnego i kulinarnego obszarów wiejskich. Organizacja takich wydarzeń owocuje budową lokalnych wspólnot oraz pokazuje młodym pokoleniom jak cenne oraz bogate jest nasze pokoleniowe dziedzictwo.

W kategorii potrawy na słono zwyciężył „Karp piernikową nutą nadziewany i leśną pierzynką okrywany” przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Potworowie "Potworowianki" (pow. turecki, gm. Dobra), drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie Kali-NoVa (pow. turecki, gm. Turek) z „Zupę grzybową z łazankami i pasztecikami”, natomiast trzecie miejsce za „Wigilijną rybę - sum nadwarciański w sosie z grzybów z gajowego lasu z pyrami” przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Gaju "Gajowianki" (pow. kolski, gm. Dąbie).

Z kolei wśród potraw na słodko pierwsze miejsce zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Anastazewie (pow. słupecki, gm. Powidz) za „Tradycyjny piernik wigilijny”, drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Krwonach (pow. turecki, gm. Brudzew) za „Wielkopolską zupę z suszu i uszkami z suszona śliwką”, a trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Żelazno (pow. pilski, gm. Wyrzysk) za „Sernik Bożonarodzeniowy Hrabiego Konstantego”.

- Troska oraz aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich to wielka zasługa Samorządu Województwa Wielkopolskiego. Wiele Kół mogło skorzystać z konkursów dotacyjnych na ich rozwój są też takie koła z powiatu tureckiego. Jarmark pokazuje, że wspólnymi siłami można stworzyć ciekawą i pełna dobrej atmosfery imprezę, w której uczestniczą mieszkańcy z wszystkich zakątków Województwa razem spędzając czas – mówi Wójt Gminy Brudzew Cezary Krasowski

Nagrody za zwycięskie potrawy wręczali: Krzysztof Grabowski - Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Cezary Krasowski - Wójt Gminy Brudzew, Anna Majda Radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego oraz Paweł Zbierajewski - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%