Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dla konsumentów planujących świąteczne zakupy. Wybór odpowiedniej żywności to nie tylko gwarancja smaku, ale przede wszystkim zdrowia. Zaniedbania mogą skończyć się przykrymi konsekwencjami, dlatego warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
GIS podkreśla, że kluczowym krokiem podczas zakupów jest dokładne sprawdzanie dat ważności produktów. Warto również unikać artykułów spożywczych z:
Instytucja przypomina, by czytać etykiety produktów. Zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.
Szczególną uwagę należy zachować, robiąc zakupy przez internet. GIS przestrzega przed wyjątkowo atrakcyjnymi ofertami, które mogą dotyczyć artykułów z krótkim terminem ważności. Najlepiej kupować żywność w sprawdzonych miejscach, gdzie mamy pewność co do jakości produktów.
Bezpieczne przygotowywanie i przechowywanie żywności to równie ważny element, o którym nie można zapominać. GIS przypomina o kilku podstawowych zasadach:
GIS zwraca uwagę, że niepozorne błędy, takie jak niewłaściwe przechowywanie jedzenia czy nieumycie owoców przed spożyciem, mogą prowadzić do zatrucia pokarmowego. Dlatego kluczowe jest przestrzeganie podstawowych zasad bezpieczeństwa w kuchni.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu pulstygodnia.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz